Katari merr vendimin e prerë: “Komuniteti LGTB nuk do të preket me dorë, por mos guxoni që…”

1 Dhjetor 2021
17:41
Telesport

Kupa e Botës në Katar do të jetë një test lakmusi veçanërisht për çështjet që lidhen me pabarazitë dhe të drejtat e njeriut. Ka pasur shumë diskutime për caktimin e Kupës së Botës në vendin e Gadishullit Arabik si në lidhje me hetimet thjesht sportive ashtu edhe në nivel politik dhe me afrimin e takimit, gjithnjë e më shumë fenerët ndizen në Emiratin e Lindjes.

Pikërisht për çështjet që kanë të bëjnë me të drejtat civile, drejtori i komitetit organizativ të Kupës së Botës 2022, Nasser Al-Khater, siguroi se Katari është një “vend tolerant” dhe do të mirëpresë të gjithë tifozët që i përkasin komunitetit LGTBIQ + pavarësisht kritikave të ashpra ndaj organizatat e të drejtave të njeriut, të cilat theksuan kushtet e punëtorëve, grave dhe homoseksualëve.

Udhëheqësi i organizimit të turneut gjatë një interviste për CNN iu përgjigj disa pyetjeve që lidhen me të drejtat në vendin e tij dhe përsëriti se homoseksualiteti nuk lejohet: “Katari dhe vendet fqinje janë konservatore dhe kërkojmë nga tifozët ta respektojnë atë. Jemi të sigurt se ata do të bëjnë, ashtu siç ne respektojmë kulturat e ndryshme, shpresojmë që të respektohet edhe e jona. Shfaqjet publike të dashurisë janë të neveritshme dhe kjo vlen për të gjithë”

Al-Khater donte të theksonte se të gjithë ata që marrin pjesë në Kupën e Botës do të jenë të sigurt pavarësisht nga orientimi apo kultura e tyre seksuale: “Ata do të vijnë në Katar si tifozë dhe pjesëmarrës në një turne futbolli dhe do të jenë në gjendje të bëjnë atë që do të bënte çdo tjetër qenie njerëzore”.

Udhëheqësit të Katarit iu kërkua të komentonte fjalët e Josh Cavallo, futbollistit australian i cili së fundmi doli dhe shprehu “frikën e tij” për situatën e të drejtave të homoseksualëve në Katar. Al-Khater e ftoi të shkonte para Kupës së Botës: “Përkundrazi, ne e mirëpresim dhe e ftojmë të njohë vendin përpara Kupës së Botës. Askush nuk ndihet i kërcënuar këtu, mendoj se ky perceptim i rrezikut është për shkak të shumëfishtë akuza dhe lajme që hedhin një vështrim negativ në vendin tonë”.

Sipas Human Rights Watch, që nga qershori 2012, mijëra punëtorë migrantë, veçanërisht nga Azia Jugore, janë shfrytëzuar dhe kushtet e tyre të punës janë të tmerrshme. Nasser Al-Khater nuk u përgjigj dhe devijoi pyetjen në lidhje me përparimin që do të bënte Katari në këtë çështje:

“Njerëzit duhet të njohin gjithashtu përgjegjësitë që Katari ka marrë për përparimin, miratimin e ligjeve, mbrojtjen e të drejtave të punëtorëve dhe mirëqenien e tyre”.

Amnesty International i ka kërkuar FIFA-s që të përdorë ndikimin e saj me autoritetet e Katarit për t’i dhënë fund shkeljeve të të drejtave të punëtorëve migrantë të angazhuar në ndërtimin e infrastrukturës dhe objekteve sportive, por situata nuk ka ndryshuar.

Lajme të tjera

Lajmet e fundit