Mashtrimi i UEFA-s me mbjelljen e 600 mijë pemëve para Europianit në 12 shtete! Vetëm 10% punë për ndotjen e ambjentit

1 Nëntor 2021
21:01
Telesport

“Të mendojmë për fëmijët dhe të ardhmen e tyre!”

Ishte kjo parrulla ose slogani që presidenti i UEFA-s Aleksander Ceferin përdori në fushatën e famshme të klimës kur Shoqata Evropiane e Futbollit në vitin 2019 nisi një plan në shkallë të gjerë për të mbjellë 600 mijë pemë për të reduktuar ndikimin e ndotjes që do të sillte finalet e Kampionatit Evropian të kësaj vere…

50 000 pemë në secilin nga 12 qytetet pritëse të eventit që u zhvillua dhe pa fitues Italinë.

Por kjo nuk ndodhi, dhe kur DR Sporten i kontaktoi  këtë verë, mesazhi ishte:

“Vazhdimi i projektit nuk mund të ndiqej më tej në të gjitha qytetet pritëse për arsye që lidhen me pandeminë”

Kjo është një shaka. Pse Covid duhet t’i pengojë njerëzit të dalin jashtë dhe të hapin një gropë në tokë dhe të mbjellin një pemë?

Profesori i klimës Ole John Nielsen nga Departamenti i Kimisë në Universitetin e Kopenhagen nuk e pranon fare këtë shpjegim. Ai e quan ‘një justifikim shumë të keq’.

“Kjo është një shaka. Pse korona duhet t’i pengojë njerëzit të dalin jashtë dhe të hapin një gropë në tokë dhe të mbjellin një pemë? Ndoshta ishte një nga të vetmet gjëra që mund të bëni gjatë pandemisë, sepse është një aktivitet në natyrë”, thotë Ole John Nielsen.

DR Sporten gjithashtu pyeti UEFA-n në atë kohë se si koronavirusi i pengon vendet të mbjellin pemë, por shoqata nuk kishte komente të mëtejshme…

Megjithatë, kishte një dritë të vogël në errësirë.

“Ne kemi mbjellë 100 000 pemë në Baku dhe Amsterdam”, u përgjigj UEFA.

Më mirë se asgjë? Specifike. E vërteta? Në fakt, jo.

50 000 pemë janë mbjellë në Amsterdam, njofton DR Sporten nga Federata Holandeze e Futbollit (KNVB). Me marrëveshje me UEFA-n, u gjet një model tjetër, ku holandezët mbushën me pemë atë që është e barabartë me katër fusha futbolli.

Një për çdo ndeshje të Kampionatit Evropian në Amsterdam.

Ajo arriti në 2 500 pemë për sipërfaqe – 10,000 pemë në total pranë qytetit të Haarlemmermeer, shkruan shoqata.

Federata Holandeze e Futbollit i ka dërguar DR Sporten foton e mëposhtme.

KNVB ka mbjellë sipërfaqe që korrespondojnë me katër fusha futbolli me pemë. Ka 2 500 pemë në çdo zonë dhe kështu 10 000 pemë në total dhe jo 50 000 që pretendohet ndryshe nga UEFA.

Në faqen e internetit të Kampionatit Evropian të Baku, Shoqata e Futbollit të Azerbajxhanit (AFFA) deklaron se Ministria e Ekologjisë dhe Burimeve Natyrore të vendit ka mbjellë 50 600 pemë. DR Sporten kontaktoi kot me AFFA këtë verë për të verifikuar informacionin.

Por atëherë: 10 000 + 50 600 = 60.600 pemë.

Këto nuk janë 100 000 pemët që deklaron UEFA, dhe vetëm rreth dhjetë për qind e objektivit fillestar…

Kanalet zyrtare të UEFA-s u shkruan gjerësisht për projektin në kohën e tij. Megjithatë, sindikata nuk ka përmendur me asnjë fjalë se misioni i saj i gjelbër është hequr.

Megjithatë, brenda sindikatave, ajo komunikohet jashtë.

DBU thekson se mesazhi nga UEFA ishte se i gjithë projekti u mbyll në lidhje me shtyrjen e Kampionatit Evropian për shkak të pandemisë…

“Kjo është problematike kur UEFA fshihet pas qëndrueshmërisë dhe në të njëjtën kohë i mashtron konsumatorët duke besuar se po bëjnë një ndryshim të madh në klimën”, thotë profesor Ole John Nielsen.

Media The Athletic ka llogaritur se 24 kombet e Kampionatit Evropian kanë udhëtuar gjithsej 118 156 kilometra në kompeticion. Ekipi kombëtar i futbollit i Danimarkës filloi Kampionatin Evropian në Park dhe më pas shkoi në Amsterdam, Baku dhe Londër, i cili jep 10 174 kilometra udhëtim për person për një grup prej 54 personash, duke përfshirë lojtarët dhe stafin.

Ekipi që udhëtoi më larg ishte Zvicra me 13,396 kilometra për person.

Përveç planit për mbjelljen e 600 000 pemëve, UEFA hyri në një partneritet me firmën konsulente South Pole për të kompensuar rreth 405 000 tonë CO2 që tifozët dhe stafi i UEFA-s do të lëshonin gjatë kompeicionit final…

Rezultatet e asaj pune nuk janë publikuar ende!

Lajme të tjera

Lajmet e fundit