La Liga

ONT nxjerr përfundimin: Transplanti i mëlçisë së Abidal është kryer sipas ligjit

Organizata Kombëtare e Transplantit (ONT) ka arritur në përfundimin se transplanti i mëlçisë nga donatorët dhe ish-futbollistit të Barcelonës, Eric Abidal, është realizuar në bazë të ligjit dhe praktikës më të mirë klinike, por njoftoi që, nëse rasti është rihapur, ai do të shfaqet si një akuzë private.

ONT ka shqyrtuar çdo hap të procesit brenda fushës së kompetencave të vet, nga pikëpamja e perspektivës klinike dhe shëndetësore. Kjo organizatë ka raportuar përmes një deklarate, teksa kishte filluar një hetim të brendshëm në fillim të këtij muaji, për të shqyrtuar procedurën e ndjekur në dhurimin e organit dhe transplantin e mëlçisë së Eric Abidal. Ky i fundit dhe klubi katalanas thanë se këtë organ ia kishte dhuruar një kushëri i tij.

Paralelisht, Departamenti i Shëndetësisë së Katalonjës ka bërë një inspektim në Klinikën Spitalore, raporti përfundimtar i të cilit ende nuk është lëshuar. ONT ka gjetur se Abidal ishte në listën e pritjes për transplantim nga donatorë të vdekur dhe se, në progresion të sëmundjes së tij, ekipi mjekësor konsideroi mundësinë e transplantit të mëlçisë nga një donator gjallë.

Tashmë është siguruar identiteti i donatorit dhe i marrësit, si dhe lidhshmëria ndërmjet tyre, të dokumentuara në spital. Pra, është në rregull filtri i parë që parashikon ligji për dhurimin e organeve jetësore.

“Në Klinikën Spitalore ekziston një çertifikatë lindjeje dhe libër familjar i donatorit dhe marrësit, nga e cila është konkluduar se ata janë kushërinj të parë, – konfirmon ONT. – Donatori iu nënshtrua një vlerësimi rigoroz mjekësor-kirurgjik dhe psikosocial, ku u analizuan arsyet e dhurimit dhe marrëdhëniet e tij me marrësin. Ne kemi arritur në përfundimin se ka pasur një familje, punë, mjedis ekonomik dhe social të favorshëm për dhurimin e donatorit.

Përveç kësaj, para ndërhyrjes, kushëriri i Abidal u paraqit para gjykatësit në krye të Gjendjes Civile të Barcelonës, i cili dokumentoi dhe provoi marrëdhënien ndërmjet dhuruesit dhe pranuesit. Klinika Spitalore ka konfirmuar se në Gjykatën e Gjendjes Civile të Barcelonës, në të cilën është paraqitur donatori, ka një kopje të dokumentit të tij të identitetit. Komunikimi me donatorin, i cili fliste vetëm në frëngjisht, u mbajt nga një anëtar i ekipit të Koordinimit të Transplantit të Klinikës Spitalore të Barcelonës, i cili e ka zotëruar atë gjuhë, kështu që asnjë përkthyes nuk ishte përfshirë.

Përkundër gjithë kësaj, duke pasur parasysh seriozitetin ekstrem të akuzave, duke pasur parasysh se kompetencat tona janë të kufizuara në fushën klinike dhe të shëndetësisë, ONT mbetet i hapur, nëse prokuroria, apo ndonjë person privat, kërkon ta rihapë rastin”.

Abidal publikon fotografinë që u jep fund dyshimeve rreth transplantit të mëlçisë

Ish-presidenti bleu mëlçi ilegale për transplantin e tij? Reagon Eric Abidal

Më shumë nga La Liga