Premier League, polemika mbi klubet: 81 fluturime të shkurtra për 100 ndeshje!

23 Mars 2023
18:30
Telesport
back button

Lista e ndeshjeve eshte aq e ngjeshur sa klubet duhet të udhëtojnë nga një qytet në tjetrin, duke lënë trajnerët dhe stafin e tyre stërvitor, për të mos përmendur ata që janë përgjegjës për logjistikën, duke menduar se si të mos shpenzojnë shumë energji edhe për udhëtime. Por në Premier League ndoshta e kanë ekzagjeruar…

Në fakt, sipas një studimi të kryer nga BBC, në harkun kohor prej dy muajsh, nga 19 janari deri më 19 mars, në të cilat u luajtën 100 ndeshje ku përfshiheshin klube që i përkasin Premier League dhe ku u panë 81 fluturime të organizuara nga klubi, me disa prej tyre të dokumentuara nga imazhet sociale të shpërndara nga llogaritë e lojtarëve dhe ndonjëherë nga vetë klubet.

Nga këto 81 fluturime, 59 u organizuan për ndeshjet e Premier League, 16 për Kupën FA dhe 6 për Carabao. Fluturimi më i shkurtër zgjati vetëm 27 minuta, ndërsa më i gjati 77, për një mesatare të përgjithshme prej 42 minutash për fluturim. Për më tepër, këto lëvizje nga ajri çuan në 37 fluturime “pozicionuese” (përfshirë ndër 81), një term i përdorur për të identifikuar lëvizjen e avionëve pa pasagjerë të bërë të nevojshme pikërisht për të mbledhur njerëzit dhe për t’i çuar në destinacionin e tyre.

BBC gjithashtu kreu një studim për këto fluturime pa pasagjerë, megjithëse nuk ka asnjë konfirmim nëse ato ishin vërtet bosh apo me ndonjë person në bord. Më e gjata zgjati 84 minuta, më e shkurtra 17 për një mesatare fluturimi prej 42 minutash.

Gjithashtu, dyshohet se ka avionë që lëvizin nga një aeroport i Londrës në tjetrin për të lehtësuar udhëtimin për ekipet dhe këta nuk janë shënuar si fluturime ‘pozicionuese’, kështu që mund të jenë sa 37 të numëruar nga BBC.

Premier League nuk mandaton planet individuale të udhëtimit për klubet, por i tha BBC Sport se “njoh nevojën për të vepruar ndaj ndryshimeve klimatike dhe është e përkushtuar për të reduktuar ndikimin e tij të përgjithshëm klimatik.

Klubet kanë demonstruar përkushtimin e tyre për ndryshime pozitive në këtë fushë dhe vazhdojnë të luajnë një rol të rëndësishëm në rritjen e ndërgjegjësimit për këtë çështje midis mbështetësve, duke përfshirë punën për politikat për të përmirësuar qëndrueshmërinë mjedisore në operacionet e tyre të biznesit.”

Politika të tilla, nënvizoi Premier League, përfshijnë nisma më të qëndrueshme të udhëtimit të tifozëve, përdorimin e energjisë së rinovueshme dhe projekte të ruajtjes. Premier League theksoi se në periudhën dymujore në studim, kishte më shumë se 74,000 fluturime të brendshme për në Mbretërinë e Bashkuar, kështu që 81 fluturimet nga klubet në ligën më të lartë të Anglisë ishin më pak se 0.1% e totalit.

Një zëdhënës i Arsenalit i tha gjithashtu BBC Sport se fluturimet e brendshme të këtij lloji “përfaqësuan 0.25 për qind të emetimeve totale të klubit për sezonin 2021-22. Fluturimet e brendshme ndonjëherë janë një domosdoshmëri bazuar në mirëqenien e lojtarëve dhe nevojat operacionale.

Nevoja për të fluturuar shpesh varet nga koha e fillimit të ndeshjes, koha midis ndeshjeve tona dhe besueshmëria e metodave alternative të transportit. Megjithatë, të dhënat në duart e Premier League tregojnë se emetimet kryesore që lidhen me sportin i atribuohen lëvizjes së tifozëve dhe për këtë arsye ekziston synimi për të “inkurajuar tifozët të marrin në konsideratë se si mund të reduktojnë konsumin e tyre të karbonit”.

Dale Vince, president i ekipit të Ligës One (të nivelit të tretë anglez), Forest Green, i konsideruar si klubi më i qëndrueshëm i futbollit në botë, i quajti ato “të dhëna tronditëse në vetëm dy muaj. Është një iluzion të mendosh se ka ndonjë përfitim nga një fluturim i asaj kohëzgjatjeje, trajnerët modernë janë shumë të rehatshëm dhe nuk do të dëmtojnë performancën e lojtarëve në atë distancë të shkurtër.

Ndikimi i karbonit është një gjë. Por unë mendoj se ndikimi më i madh është ai emocional, ai intelektual, ju keni skuadrat e Premier League që japin një shembull shumë të keq për pjesën tjetër të vendit, kur ne kemi nevojë dëshpërimisht të arrijmë neto zero. Kjo vjen vetëm disa ditë pas raportit të fundit të OKB-së që thotë se na kanë mbetur vetëm pak vite për të vepruar për të shmangur më të keqen e krizës klimatike.

Premier League i është bashkuar Kornizës së Kombeve të Bashkuara Sport për Veprimin Klimatik dhe si rezultat është ngarkuar me arritjen e emetimeve neto zero deri në vitin 2040. Kjo ishte në nëntor 2021, por ajo ende nuk i ka konfirmuar planet e saj.

Premier League është në procesin e zhvillimit të një strategjie të qëndrueshmërisë mjedisore, e cila do të përcaktojë planet për të ofruar veprime klimatike. Si pjesë e kësaj strategjie, liga do të vazhdojë të angazhohet dhe të punojë së bashku me klubet dhe partnerët për të gjetur mënyra praktike për të reduktuar ndikimin mjedisor të futbollit”.

Lajme të tjera

Lajmet e fundit