Risi e madhe për Katar 2022: FIFA merr vendimin e shumëpritur

24 Qershor 2022
13:05
Denis Hakanaj

Një lajm i vogël i madh për Botërorin e Futbollit. Komiteti Ekzekutiv i FIFA-s ka njoftuar se organikat e kombëtareve që do të marrin pjesë në Katar 2022 do të zgjerohen.

Për Botërorin që do të luhet vjeshtën e ardhshme, çdo trajner do të mund të grumbullojë 26 lojtarë, ndërsa deri në atë të vitit 2018 ishin 23 lojtarë për t’u thirrur.

Vendimi u shpresua nga shumica e k.t. dhe ishte gjithashtu mjaft e dukshme, duke pasur parasysh se tashmë për Kampionatin Evropian të vitit të kaluar ishin thirrur nga 23 deri në 26 lojtarë.

Njpu shumë vendim që shpresohej nga shumica e trajnerëve të kombëtareve dhe ishte mjaft i pritshëm, duke pasur parasysh se tashmë për Kampionatin Europian të vitit të kaluar është kaluar nga 23 lojtarë të grumbulluar në 26.

Pse FIFA ka rritur numrin e lojtarëve të kualifikuar për Kupën e Botës? Në faqen e saj, organi që drejton futbollin botëror shkruan se ky vendim është marrë për t’i dhënë më shumë fleksibilitet skuadrave.

Një ndihmë e vogël për të menaxhuar më mirë ‘programin e veçantë’ të Katarit 2022, i vendosur në vjeshtë dhe rrjedhimisht në mes të sezonit, por padyshim që u mor parasysh edhe konteksti i lidhur me pandeminë dhe rrjedhimisht me Covid-in.

Nga edicioni i parë i vitit 1930 deri në Francën ’98, skuadrat e kualifikuara në Kupën e Botës kanë mundur gjithmonë të grumbullojnë 22 lojtarë në maksimum dhe mbahen mend polemikat, sidomos për Italinë, për përjashtime të bujshme. Që nga edicioni i vitit 2002, ai i Kupës së Botës Japoneze-Koreane, numri të grumbulluarve ka shkuar në 23.

Por nga Katari 2022 do të ndryshohet dhe numri i të grumbulluarve do të shkojë në 26 për çdo kombëtare. Vetëkuptohet që kjo lehtëson edhe më shumë skuadrat më të forta që kanë mundësinë të përfshijnë një numër më të madh lojtarësh të nivelit të lartë në skuadër.

Ky është njoftimi për shtyp i FIFA-s, që bën të ditur edhe zgjerimin e listës provizore nga 35 në 55 lojtarë:

“Duke pasur parasysh nevojën për të ruajtur fleksibilitet më të madh për shkak të veçantisë së datave të Kupës së Botës FIFA 2022 ™ në kalendarin ndërkombëtar, si dhe efektet e pandemisë në ekipet para dhe gjatë garave, u vendos si më poshtë: numrin maksimal i lojtarëve të regjistruar në listën provizore është rritur nga 35 në 55 lojtarë.

“Numri i të regjistruarve në listën përfundimtare rritet nga një minimum prej 23 në maksimum 26 lojtarë; Ndeshja e fundit e kampionatit që lojtarët e përfshirë në listat përfundimtare do të luajnë do të jetë më 13 nëntor 2022”.

Lajme të tjera

Lajmet e fundit