SKANDAL BOTËROR: Në dhomat e zhveshjes së Serbisë ka një flamur të papranueshëm: FIFA vihet në dijeni

25 Nëntor 2022
18:38
Telesport

Flamuri i turpit dhe provokimit u shfaq në dhomën e zhveshjes së Serbisë dhe gjithashtu në tribunat e Stadiumit Iconic në Lusail. U var në uniformat e futbollistëve, bëri një shfaqje me shumë mesazhe ‘politike’ që krijoi polemika. Jo pëlhura e thjeshtë e vendit ballkanik, por pothuajse një akt sfide ndaj historisë: dy fjalë të shkruara në një simbol kanë rikthyer vitet nëntëdhjetë kur shpërtheu konflikti në zemër të Evropës.

Perpara ka stemën dhe nuancat ikonike të ngjyrës (e kuqe, blu dhe e bardhë), por ka një detaj që shkakton diskutim: harta e Kosovës, e cila është e lirë dhe e pavarur që nga viti 2008, është vizatuar në të cilën spikat në serbisht se “nuk ka dorëzim” që ngjall skenarë të së kaluarës dhe shenja të thella në shpirtin dhe ndërgjegjen e njerëzve.

Reagimi ndaj atij simboli ishte i menjëhershëm, veçanërisht nga komunitetet shoqërore shqiptare të cilat në Kosovë përfaqësojnë grupin etnik me përfaqësimin më të madh në mesin e popullatës, por filli i përbashkët që i bashkon ato territore të çon në diçka tjetër: në ëndrrën e qeverisë së Tiranës. shih atë rrip toke të ribashkuar me Shqipërinë.

Për të tërhequr vëmendjen për këtë gjest ka edhe një detaj tjetër: Serbia është në të njëjtin grup me Zvicrën ku luajnë futbollistë me origjinë shqiptare si Granit Xhaka dhe Xherdan Shaqiri, të dënuar në të kaluarën për festime pas një goli që imitoi shqiponjën dykrenare, sepse këto gjeste – të bëra me rastin e një ndeshjeje kundër Serbisë – që kujtonin stemën e Shqipërisë u akuzuan si politike.

Të paktën tani për tani, FIFA nuk ka ndërmarrë asnjë hap zyrtar, këtë e ka bërë Federata e Futbollit të Kosovës, përmes një deklarate zyrtare duke bërë të ditur se ka kërkuar nga qeveria e futbollit botëror që të ndërhyjë në këtë çështje për të ndëshkuar atë që është cilësuar si “ provokim” dhe në të njëjtën kohë një “akt agresiv”, një veprim “që nxit urrejtje mes popujve”.

Federata e Futbollit të Kosovës – thuhet në shënim – njofton se sot ka bërë ankesë në FIFA për veprimin agresiv të kombëtares së Serbisë, vazhdoi në ndeshjen kundër Brazilit, në kuadër të Botërorit “Katar 2022” me shovinizëm. retorikë kundër Republikës së Kosovës.

Para kësaj ndeshjeje është vendosur një flamur në dhomën e zhveshjes së kombëtares së Serbisë, ku tregohet harta e Kosovës me ngjyrat e flamurit serb, me mbishkrimin ‘Nuk ka dorëzim’. Kosova është shtet i pavarur dhe demokratik, me maksimumin respektimi i të drejtave të njeriut dhe i pranuar nga shtetet më të fuqishme në botë, dhe si i tillë do të vazhdojë në rrugën e tij, pavarësisht provokimeve si kjo e fundit.

Kërkesa e Federatës së Futbollit të Kosovës është shumë e ashpër: ajo shpreson në diçka më shumë se një paralajmërim të thjeshtë por një ndëshkim formal, efektiv dhe në zbatim të rreptë të vetë rregullave të FIFA-s.

Komunikata e Federatesa se Kosoves ka qene e tille: “Federata e Futbollit e Kosovës njofton opinionin se gjatë ditës së sotme ka paraqitur ankesë në FIFA për veprimin agresiv të ekipit kombëtar të Serbisë, i cili në ndeshjen kundër Brazilit, në kuadër të Kupës së Botës “Katar 2022” ka vazhduar me retorikën shoviniste ndaj Republikës së Kosovës. Para kësaj ndeshjeje, në zhveshtoren e kombëtares së Serbisë është vendosur një flamur, ku shihej harta e Kosovës me ngjyrat e flamurit serb, me mbishkrimin “Nuk ka dorëzim”.

Akte të tilla të shoviniste nuk kanë vend në një ngjarje sportive, e aq më pak brenda objekteve ku zhvillohet ngjarja më e madhe e futbollit botëror, prandaj FFK si anëtare e barabartë me të gjitha anëtaret e tjera të FIFA-s, kërkon nga ky institucion që të ndërmarrë masa sanksionuese ndaj veprimeve që nxisin urrejtje mes popujve dhe janë kundër vlerave njerëzore.

Futbolli si sporti më i popullarizuar në botë përçon vlera bashkimi dhe assesi përçarjeje, ndërsa ky akt agresiv nuk përkon me vlerat e tilla, prandaj edhe duhet të ndëshkohet. Derisa Evropa e bota po ballafaqohen me një krizë të madhe si pasojë e agresionit të paprovokuar të Rusisë në Ukrainë, një kompeticion kaq madhështor siç është Kampionati botëror, duhet të jetë vend i mbizotërimit të thirrjeve për paqe, e jo të përdoret për të nxitur urrejte mes popujve.

Kosova është shtet i pavarur dhe demokratik, me respektim maksimal të të drejtave të njeriut dhe i pranuar nga shtetet më të fuqishme botërore dhe si e tillë do ta vazhdojë rrugëtimin e saj, pa marrë parasysh provokimet si ky i fundit.

Mirëpo, është e papranueshme që ky akt të kalojë në heshtje, prandaj kërkojmë fuqishëm që FIFA të zbatojë në përpikëri rregullat e saj dhe të ndëshkojë Federatën e Futbollit të Serbisë për këtë veprim agresiv dhe kundër vlerave që i përçon futbolli.

Lajme të tjera

Lajmet e fundit