“Fundi i Juventusit do jetë katastrofik, falënderoni Agnellin që drogoi Serie A 12 vite! Serie B ose C i pret dhe jashtë Europe 6-7 vite…”

30 Janar 2023
17:21
Telesport
back button

Gazetari Paolo Ziliani, pasi sot ka dale edhe raporti dhe argumentimi pse Juventusi u denua me heqjen e -15 pikeve ne renditjen e kampionatit, por sidomos duke u njohur me provat dhe dosjen, ka bere nje aludim shume te forte qe do te ishte nje skenar apoliptik…

“Çfarë ndodh tani? Duke folur gjerësisht këtë. Pas sqarimit nga gjyqtarët e FIGC se Juventus, për sa i përket gjyqit të fitimeve kapitale, ka kryer një kundërvajtje sportive duke ndryshuar rregullsinë e kampionateve, gjyqi për manovrat e pagave do të japë gjithashtu të njëjtin rezultat…

Megjithatë, dënimi do të jetë më i rëndë për shkak të seriozitetit më të madh të shkeljes së kryer, edhe në dy sezone të ndryshme, me pjesëmarrjen aktive të dy drejtuesve të lartë (Agnelli dhe Paratici) dhe 40 anëtarëve te ekipit, 23 në 19-20 dhe 17 në 20-21…

Gjyqtarët do të përcaktojnë sanksionin e ri, por ajo që është e sigurt është se Juventus nuk do të luajë në Serinë A në kampionatin e ardhshëm. Nga zbritja në Serie B apo Serie C deri në masa edhe me te forta, gjithçka është e mundur duke pasur parasysh seriozitetin e kri*meve…

40 anëtarët (futbollistet ose ish-futbollistet) do të skualifikohen automatikisht për të paktën një muaj. Një stuhi gjobash do të godasë kokën e Juventusit që mund të kalojë, dhe jo vetëm, njëqind milionë eurot. Titulli i fituar në vitin 2020 në paligjshmëri të plotë mund të revokohet…

Tashmë në dritën e arsyeve të shpalosura sot në të cilat Gjykata argumenton se “pasqyrat financiare të Juventusit thjesht nuk janë të besueshme” në fuqinë e malit të provave dokumentare të marra nga Torino, UEFA do ta përjashtojë Juventusin nga garat e kupës për disa sezone.

Sa është? Krimet administrative të kryera – edhe para atyre sportive – janë të tmerrshme; Juventus nuk e ka braktisur ende projektin Superliga për të cilin UEFA pret heqjen dorë dhe kërkon falje. Realisht përjashtimi nga kupat mund të jetë të paktën 2-3 vjet…

Një përjashtim që do të hynte në fuqi vetëm në momentin e vendosjes së parë të Juventusit në 6 vendet e para në kampionatin e Serisë A, pra jo më parë se 2-3 vjet në rastin e rënies në B ose C. Kjo do të thotë lamtumirë Evropës për të paktën 6-7 vjet…

Agnelli dhe Paratici, të cilët kanë marrë ndalime prej 2 vitesh e 2 vjet e gjysmë për fitimet kapitale, duke pasur parasysh perfshirjen direkt në manovrat e pagave, do të marrin një dënim edhe më të rëndë dhe tani mund të konsiderohen të përjashtuar nga futbolli pergjithmone…

Por kjo është më e pakta për ta. Seanca paraprake e procesit penal do të zhvillohet më 27 mars dhe duke pasur parasysh “sasinë mbresëlënëse të provave” të mbledhura në emër të tyre, rreziku që ata të shkojnë në burg për krimet e shumta dhe të rënda për të cilat akuzohen është shumë i fortë.

Në sfond, një gjyq i tretë po afrohet në frontin sportiv, ai për “partneritetet me kompani të palëve të treta”, d.m.th. marrëdhëniet e errëta dhe shpesh të paligjshme që Juventus ka krijuar ndër vite me disa klube të Serisë A, duke minuar parimin të konkurrencës së ndershme.

Sipas hetuesve, falë marrëdhënieve të paligjshme me Atalanta, Sassuolo, Udinese, Sampdoria, Empoli dhe klube të tjera B dhe C, si dhe me ato të huaja, Juventus në fakt luajti kampionate “skuadre” duke ndryshuar rregullsinë e garave.

Meqenëse janë vetë drejtuesit e Juventusit ata që flasin për “partneritete dhjetëvjeçare” me klubet miqësore, për të mos përmendur Paratici që pretendon se ka bërë merkato për ta “gjithmonë”, edhe titujt e fituar në vitet para 2020 mund të rigjykohen. Siç e kam thënë prej disa kohësh, një Juventus në Serinë B ose Serinë C do të çojë në arratisjen nga Torino të 80% të lojtarëve që përbëjnë skuadrën e parë.

Dhe ky është fundi i duhur i klubit te Agnellit i cili që nga viti 2011 për 12 vjet ka deformuar dhe helmuar futbollin italian, të fituar me mashtrime, duke shuar pasionin e miliona njerëzve. Ishte një kancer dhe ishte aty ne syte e te gjitheve. Por ata e lanë të rritet dhe madje e lartesuan”.

Lajme të tjera

Lajmet e fundit