NBA është gati për zgjerim! Revolucioni i parashikuar dhe i pashmangshëm…

30 Shtator 2022
22:44
Telesport
back button

NBA është një ligë gjithnjë në zgjerim, nga çdo këndvështrim. Zhvillimi i vazhdueshëm i produktit është gurthemeli i axhendës së komisionerit Adam Silver dhe zgjerimi i zonës së ujëmbledhësit përfaqëson një mjet për të ndjekur qëllimin.

Klubet e basketbollit që përbëjnë NBA-në janë aktualisht 30, por ka ende qytete (dhe tregje) të mëdha që dëshirojnë një ekip për t’i përfaqësuar ato. Drejtuesit e ligës kanë qenë të vetëdijshëm për këtë prej disa kohësh dhe sipas Associated Press, njoftimi për zgjerimin mund të jetë i afërt.

Një deklaratë zyrtare nga NBA që zbulon kohën për shtimin e dy ekskluziviteteve të reja mund të arrijë edhe para fillimit të sezonit 2022/23, i planifikuar për 18 tetorin e ardhshëm.

Por si, në çfarë kushtesh dhe me çfarë destinacionesh të reja mund të ndodhte një skenar i tillë? Këtu janë pesë pyetjet që NBA kërkoi dhe po kërkon një përgjigje përpara se të hidhet poshtë.

Si do të funksiononte hyrja e një ekskluziviteti të ri në NBA? Pasi të jetë zgjedhur qyteti dhe të gjendet investitori dhe pronari i ardhshëm i ekipit, ky i fundit duhet të paguajë fillimisht një biletë hyrje, të quajtur tarifa e zgjerimit.

Kjo “taksë e mirëseardhjes” do të jetë rreth vlerës mesatare të ekskluziviteteve tashmë të pranishme në ligë. Nëse të ardhurit Charlotte Bobcats (tani Charlotte Hornets) do të duhej të paguanin 300 milion dollarë në 2004, sot tarifa e zgjerimit do të arrinte 2.5 miliardë.

Hapi i dytë themelor i procesit është krijimi i listës së re, me anë të të ashtuquajturit draft Zgjerimi. 30 skuadrat do të duhej të “mbronin” një numër të caktuar lojtarësh (në vitin 2004 ishin 8), dhe ekskluziviteti i ardhshëm do të kishte mundësinë të kompozonte skuadrën e vet me një minimum prej 14 lojtarësh të përzgjedhur nga të gjithë lojtarët “të pambrojtur”. , me kufirin e mundësisë për të zgjedhur vetëm një për ekip.

Për më tepër, ekipit të ri do t’i caktohej arbitrarisht nga liga një zgjedhje në Draftin e NBA (në rastin e Bobcats, ishte i katërti). Duke qenë se të gjitha thashethemet sugjerojnë dy shtesa të mundshme dhe rrjedhimisht kalimin në një ligë prej 32 skuadrash (një zgjidhje pragmatike edhe për sa i përket formulës së garës), procesi i draftit të zgjerimit do të ishte edhe më kompleks, me ekskluzivitetet e reja që ndoshta duhet të alternohen. në zgjedhjen e lojtarëve në dispozicion.

Lajme të tjera

Lajmet e fundit